beats by dre cheap

Tose-mit Balkana

Praznike, dane prije i poslje Nove godine, Tosi su bile izuzetno drage-zbog krkljanca ljudi, jer je bio jedan od rijetkih koji nije mogao da uziva u svojoj sreci, a da oko sebe gleda tuzna lica, i zbog mogucnosti da obraduje one koji nisu imali radost i veselje u svome domu. Vesela su bila
druzenja sa djecom u Domu "11 Oktomvri" u Skoplju i sa svim ostalima sto su Toseta imali za svog druga.
Ogroman je broj svih onih koji su u srcu Proeskog nasli svoju domovinu. Njima je Tose znao da im zasija okice sa poklonima , pjesmom,smijeskom...,svaka zelja da se nagriju tamo gdje ljubav pocinje. Njegovi fanovi su produzili put svog idola-organizujuci humanitarnu akciju  "Ljubav bez granice" i sakupili igracke koje su podarili djecu u domu "11Oktomvri" i obecali da ce to postati tradicija. Tose vise nije sa nama. Ogromna je praznina, ponekad izmjesana gnevom, ponekad
tugom, ali uvjek sa osjecajem velikog nespokoja. Na lose podeljenih karata zivota, na nepravdu, na.... Popularni "emotivac" Haruki Murakami kaze: "Smrt ne postoi kao suprotnost zivota, nego njegov sustavni dio." Eto tako se mi ucimo zivjeti bez Tose.

Zatvaramo vrata 2007 u iscekivanju njene energicne zamjenice. Definitivno, tragicnu godinu za Makedoniju, ali i za ljude sa Balkana i sire. Za sve one koji su prepoznali iskrenost, za one koji vjeruju da dobrota nije na izumiranju i za sve one kojima prolaze zmarci od Tosetovih pesama.Sve je stalo tog 16.10.2007 Tose je otisao bez pozdrava, u snu, i to je jedina izdaja koju nam je ucinio. Otisao je prijee nego je uspjeo da se izraduje zivotu, prije nego je uspjeo ostvariti svoje snove i prije nego je postao svjetski poznato ime.

Jedan od njegovih menadjera koji je trebao voditi njegovu svjetsku karijeru, Brajan Tejlor iz agencij  "Pipl in mousn", bio je potresen vijescu o prerane smrti ovog glazbenog genija."Svijet je ostao uskracen za jedan fantasticni glas "izjavio je Tejlor. Planirao je za njega svijetsku karijeru, duet sa nekoliko svijetskih imena, i ucesce u muziku filma Martina Skorseze... Visine koje je Tose trebao dohvatiti. Tose je bio na korak da postane velik i poznat u svijetskim okvirima. Zato i oglasi o njegovoj smrti bili su veliki.

"Momak koji je obedinio Balkan", oglasio se "Tajms", a"Gardijan" uporedio ga sa Elvisom Prislijem... njegovi CD-ovi traze se kao lijek, a u Hrvatsku, zemlju u kojoj je dostigao nevjerojatnu popularnost, zadnji album "Igra bez granica" prodat je u platinastom tirazu. U tamosnjim medijskim anketama Tose je licnost godine. U mnogim emisijama glavna tema je bio bas on.

Na najgledanijoj televiziji u Europi HRT-u, u mega-popularnoj emisiji "Latinica", govorilo se o karizmaticnim licnostima Ivan Pavao II, Josip Broz i Tose. Čovjek sa zvijezdom, čovjek sa misijom.
U Bozicnonom programu TV Vatikan posvetio je emisiju nasoj legendi - govorilo se o njegovoj duhovnoj i humanoj posvecenosti Bogu o pjesmama i glasu. I kako je molitvama momak sa Kruseva spajao ljude. Tose nas je ucinio boljim ljudima. U zelju da budemo blizu njega , poceli smo da se osvrcemo stvarima koje  ranije nismo primecivali. Ljubav se iskazala na vise nacina , a srce, definitivno, nije kamen. Tako je Krusevo, tocnije Gumenje, postalo nase svetiliste. Tosin vijecni dom nikad nije usamljen. Stalno pristizu ljudi, stare, mlade, sa razlicitim religijama,  objedjenjima, organizuju se putovanja do Kruseva,grad koji je on voljeo sa nesvakodasnjom konstantnoscu. Pale se svijece, ostavljaju poruke, pjesme...

Postoje vise stvari, vise uspomena sto nece dozvoliti da se zaboravi na Tosu ,sto ne daju da stvari ostanu neukusni i vulgarni. Zbog toga je osnovano koordinativno tijelo, bas u trenutku kad su stvari uzeli prevelik zamah, a lik Tose Proeskog poceo se stavljati u najrazlicitim kontekstima. Cilj ovog  tijela je da zastiti lik i djela Tose Proeskog, a vec ovih dana bit ce u funkciji i fondacija koja ce nositi njegovo ime. U planu je i spomen soba, u kojoj njegovi fanovi ce moci ozivjeti sjecanja od koncerata i turneja....
Mediji su Tosu nazvali Svetac, a on je pokrenuo ljepu i blagorodnu energiju na Balkanu. Prije mjesec dana milion postanskih maraka sa njegovim likom poceli su svoj put oko sveta. Isto kao i njegov glas. Naime ova marka je presedan u povijesti "Makedonske poste", jer se izdaje za velikan od cijeg dela nisu prosle 50 godina. I makedonski sportasi imaju osjecaj od Tose. Himna "Makedonija naviva za vas" bila je ohrabrenje makedonskim nogometasima za pobjedu protiv Andore i Hrvatske. Posljednjaa Tosina pesma je pravo cudo.Podsjetit ce nam sve nacionalne osjecaje i tjera nas na pobedu. "Nismo znali da ga toliko volimo dok ga nismo izgubili ", pisu nam  citatelji, a srednoskolke iz vise skola pisu pisma pitajuci se ima li sudbine? I dali je sve moglo drugacije biti, ako je Tose preduhitrio sudbinu i produzio drugim putem, putem profesora glazbe... - sto bi bilo kad bi bilo....
Nas glazbeni genije najbolje je pjevao jezik ljudskosti, napravio je pravi presvrt u etnickom sistemu, i postao nas zajednicki imenitelj, iskren prema svima. Posebno prema onima kojim smo se mi stideli ili nam je bilo tesko gledati ih.

Prepoznajuci mu casne namjere i srce djeteta, Tose uistinu mozemo reci mit, jer da bi bio ziv njemu bi bilo neprijatno. Ali polako postaje mit. Tose je rodjen 25.01.1981 godine, kao drugo djete Domnike i Nikola Proeski.
Da poseduje veliki talenat primjetili su svi iz njegove okolne. Prvi festival bio mu je "Zlatno slavejce"- imao je 12 godina i pjevao pjesmu

"Moj deda".
U ovo vreme praznika ,poklona,  dobrih zelja u vrijeme kad je realnost nakicena lampionima ukrasima i svetiljkama kao u bajci. Bez princa.Nedostaje veliko srce Tosino.

Usporedbe
Mnogo zbog emocija , topline i autenticnos glasa porede Tosu sa Elvisom Prislijem. Ali kralj roken rola bio je porocan, duboko zalutan u svetu droge i tableta od kojih je i umro.Ono sto se desilo nasem Tosi slicno je tragediji godine 1993 sa kosarkaskom legendi Drazenu Petrovicu koji je bio popularan, umiljat i mlad.

Tose Proeski
http://smrtmakedonskogpjevaca.blogger.ba
15/01/2008 11:46